Paylaş |
Tweet |
Rahmin delinmesi anlamına gelen uterin perforasyon (rahim delinmesi ameliyatı), bazı jinekolojik ameliyat ve işlemler esnasında oluşabilen bir komplikasyondur. Rahmin yırtılması anlamına gelen uterin rüptür ile aynı durum değildir.
Rahim delinmesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında kürtaj, spiral takılması, endometrial ablasyon, endometrial biyopsi ve histereskopi gibi işlemler gelmektedir. Rahim delinmesi; mesane yaralanması, büyük dalak yaralanması, barsak yaralanması ve kanama gibi pek çok komplikasyonu sebebiyet verebilmektedir. Özellikle servikal dilatasyon ve keskin aletler ile manipülasyon esnasında perforasyon oluşabilmektedir. İşlemin gerçekleştirildiği sırada kanama meydana gelmesi, aletin fazla ilerlemesi ya da olağan dışı doku parçalarının gözlenmesi halinde perforasyondan şüphe edilir.
Servikal darlığı olan, aşırı retrovert ve aşırı antevert olan umrahimlerde perforasyon riskine daha sık rastlanmaktadır. Bundan dolayı servikal stenoza bağlı perforasyon ruskini en aza indirgemek için servikal dilatasyon gerekecek ya da histeroskopi yapılacak prosedürlerden bir gece önce vajinal misoprostol uygulanması tavsiye edilmektedir.
Rahim delinmesi meydana gelen bir hastada ilerki gebeliklerde rahim yırtılması oluşumu riski çok düşüktür ve bundan dolayı hastalara sezaryen tavsiye edilmez. Ancak rüptür açısından diğer risk faktörleri de mevcut ise elektif sezaryen tavsiye edilir. Rahim delinmesi sonrasında gelişen gebeliklerde rüptür (yırtılma) oluşumu çok nadirdir.
Kürtaj işlemi esnasında meydana gelen komplikasyonlardan bir tanesidir. Gebelik sebebiyle ya da gebe olmayan hastalarda diğer nedenlerle yapılan kürtaj işlemleri esnasında meydana gelebilmektedir. Perforasyon farkedildiği anda bazen sadece gözlem yeterli olabilecekken, bazen de laparoskopi ya da açık ameliyat yapılması gerekebilmektedir. Hastada ağrı, kanama gibi belirtiler gözlenebileceği gibi bazen hiçbir belirti gözlenmez. Uygun olmayan koşullarda, yetkili olmayan kişilerce güvensiz bir şekilde gerçekleştirilen kürtaj işlemi, bağırsak yaralanması gibi kötü sonuçlara sebebiyet verebilmektedir.
Uterin perforasyon, kimi zaman hiçbir belirti göstermediğinden bazı durumlarda farkedilmesi zor olabilmektedir. Perforasyon sırasında karın ağrısı, vajinal kanama, hipotansiyon, genel durum bozulması vb. belirtiler oluşabilir. Bu belirtiler, perfirasyondan birkaç gün sonra da gözlenebilmektedir.
Uterin perforasyon farkedildikten sonra kimi zaman yalnızca gözlem kararı verilirken bazı durumlarda da laparoskopi ya da laparotomi kararı da verilebilmektedir. Bu kararın verilmesinde etkili olan etkenler; hastanın genel durumu, yaralanan organ tespiti veya kanama olması gibi faktörlerdir. Bazı merkezlerde hemodibamik olarak stabil olan hastalara gözlem tavsiye edilirken, bazı merkezlerde ise laparoskopik gözlem ve gerek duyulması halinde laparotomi önerilmektedir. Aşırı kanama ya da organ yaralanması şüphesi olan hastalarda ise sadece gözlem yeterli olmamakta, direk laparoskopi ya da laparotomi uygulanmaktadır.