Paylaş |
Tweet |
Vajinanın üst tarafından açılan kesikten rahim ve rahim ağzının çıkarılması işlemine vajinal histerektomi denir. Histerektomi yunan asıllı bir kelime olup rahim kesme anlamına gelir. Bu operasyonda nadiren de olsa bazen yumurtalıkların da alınması gereklidir. Kadınlarda sezaryen sonrası yapılan en sık ameliyattır.
Adet dönemlerinin çok sancılı ve ağır geçmesi, rahim sarkması gibi faktörler, vajinal histerektomi nedenleri arasında en yaygın olanlarıdır. Myomlar, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, doğum sonrasında kontrol edilemeyen kanamalar da ameliyata sebeplerden bazılarıdır. Dünyada her en yaygın jinekoloji ameliyatı rahim alma ameliyatıdır.
Vajinal Histerektomi Ciddi Ölçüde Yaşanan Sorunların Ardından Gerekli Kontrollerin Yapılmaması Nedenyile Ortaya Çıkabilir!
Kadınların menopoz dönemlerine ilk girdikler sıralarda, vajinadan gelen ve beklenmeyen çok sancılı kanamalar görülebilir. Bunun sebebi vücuttaki hormonsal değişiklikler ve rahimde kanser olmayan fibroz adındaki urların belirmesidir. Bunların genelde zararı olmayıp, bu kanamalarla birlikte rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri gibi durumlar teşhis edilirse vajinal histerektomi ameliyatı gereklidir.
İyi veya kötü yanları olan değişik türde ameliyatlar vardır. Hastalığınızın durumuna göre doktorunuz gerekli açıklamaları size yapacaktır. Vajinal histerektomi (rahim alma) ameliyatı, her zaman karından yapılır. Üreme organının üst tarafında yatay bir kesi oluşturularak rahim alınır. Bazı durumlarda rahim ile beraber rahim ağzı da alınır. Nadiren yumurtalıklarında alınması gerekebilir. Vajinadan yapılan ameliyatlarda rahim vajinadan alınır ve ameliyat izi gözle görülmeyecek kadar az olur.
Vajinal histerektomi ameliyatı, 30 dakika ile 2 saat arası sürmektedir. Hasta operasyondan sonra bir problem olmaması durumunda 2 gün sonra taburcu edilir. Aksilik olmaması durumunda hasta, bir, buçuk ay sonra kontrole çağrılır. Bir buçuk ay zaman zarfında hastanın cinsel ilişkiye girmesine izin verilmez, ancak kontrolden sonra herhangi bir sorun yoksa ilişkiye girmesine müsaade edilir.
– İdrar kesesinin travmatize olma ihtimalinden dolayı, hastanın idrarını yaparken zorluk yaşamamı için ameliyattan sonra 18 – 24 idrar sonrası takılı bırakılır.
– Operasyondan sonra hastanın ağız yoluyla beslenmesine izin verilmez. Bağırsak hareketleri düzelmeye başladıktan sonra sıvı gıdaları almasına izin verilir. Daha sonra hastanın zorlanmadan sindirebileceği katı yiyecekler verilir.
– Hastanın ameliyattan sonra kısa sürede ayağa kaldırılması, bağırsak hareketlerinin başlamasına sebep olur ve akciğerle ilgili hastalık risklerini azaltır.
– Hastanın ameliyat sonrası 6 hafta kadar ağırlık kaldırmaması önerilir ve cinsel ilişkiye girmesi yasaklanır.
– Araba kullanmasına da izin verilmez, ancak diğer günlük işlerini yapabilir.
Bunların dışında vajinal histerektomi ameliyatı sonrasında hasta bakımında, posa ve lif bakımından zengin bir diyet programı uygulatılmalıdır. Banyo dökme su şeklinde veya duş şeklinde yapılmalıdır. İdrarda yanma veya kanama durumu olursa hemen doktora gidilmelidir.