Yorgunluğun ve Halsizliğin Nedenleri Nelerdir?

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir-Resim
Paylaş
Tweet
 

Çağımızın en önemli sıkıntılarından biri yorgunluktur. Yediden yetmişe hepimiz, günlerimizin yorgun geçmesinden ve sebebini bilmemekten yakınıp dururuz. Sabah kalktığımızda güne yorgun başlamak ama çalışmak zorunda olmak canımızı sıkar. Sebebini araştırıp bir an önce yorgunluk halinden kurtulmak isteriz. Her yaş grubunu olumsuz yönde etkileyen yorgunluğun ve halsizliğin nedenleri farklı şekilde karşımıza çıkar. Hepimizin yakındığı yorgunluk genelde kendi hatalı alışkanlıklarımızdan dolayı yaşanıyor.

İşte Yorgunluğun Nedenleri İçin 9 hatalı Alışkanlık

1- Hareketsiz Bir Yaşam Sürmek!

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir1-Resim

Sürekli Hareketsiz Bir Yaşama Sahip Olmak Yorgunluk Hissine Neden Olur!

Yorgunluğun sebepleri arasında yer alan en önemli etkenlerden biri günlük yaşantıda aşırı hareketsiz olmaktır. Gün içerisinde enerji harcamak, yani hareketli bir yaşam tarzına sahip olmak çok önemlidir. Amerika’ da yapılan bir araştırmaya göre aşırı hareketsizlikten dolayı yorgunluk çeken kişilerin 20 dakika düzenli egzersiz yapmaları halinde, yaklaşık 6 hafta içinde yorgunluk belirtilerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Yorgunluğun ve halsizliğin nedenleri arasında yer alan aşırı hareketsizlik, egzersiz hareketleri ile belirli süre içerisinde giderilebilmektedir. Çünkü düzenli egzersiz yapmak sadece yorgunluğu azaltmıyor, kalp ve damar sisteminin daha sağlıklı çalışmasına sebep oluyor. Bu olumlu etkiler dokulara yeterli besin ve oksijen taşınabilmesi halinde meydana geliyor.

2- Yoğun İş Temposundan Dolayı Tatil Yapmamak!

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir2-Resim

İş Hayatının Yoğun Olması ve Çok Sıkı Çalışmak Yorgunluk ve Halsizlik Meydana Getirir!

Tatilin beyni ve vücudu dinlendirme gibi bir özelliği vardır. Çok fazla yoğun çalışan kişilerde zamanla beyin yorgunluğu başlıyor, dolayısıyla tatil ihtiyacı duyuyorlar. Ancak tatilin dinlendirici olması için bilgisayar başından işi takip etmekten ve telefon ile iş görüşmeleri yapmaktan kaçınmak gerekiyor. Çünkü bu şekilde işi tatile taşımış oluyorsunuz, dolayısıyla tatile çıkmanın bir anlamı olmuyor.

3- Güne Kahvaltı Yapmadan Başlamak!

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir3-Resim

Yorgun ve Halsiz Olmamak Adına Günün En Önemli Öğünü Kahvaltı İhmal Edilmemelidir!

Gece uyurken karaciğerdeki enerji deposu kısmen boşalıyor, yani vücudumuz gece de enerji tüketmeye devam ediyor. Sabah uyandığımızda vücudumuz kısmen boşalmış olan enerji deposunu doldurma arzusunda oluyor. Düzgün bir kahvaltı yapılmazsa veya gelişigüzel bir kahvaltı yapılarak geçiştirilirse vücudumuz gerekli olan yakıtı alamadığı için kişinin kan şekeri düşüyor, buda tüm gün yorgun olmasına sebep oluyor. Gün boyu yorgunluktan uzak, zinde olmak istiyorsanız sağlıklı bir kahvaltıyı ihmal etmeyin. Tam buğday ekmeği, peynir, zeytin, yumurta, yeşilliklerden oluşan sağlıklı bir kahvaltı gün boyu enerjik olmanızı sağlar.

4- Düzensiz Uyku!

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir4-Resim

Uzmanlar Kişinin Kendisini Yorgun Hissetmemesi İçin Günde Ortalama 6 – 8 Saat Arasında Uyunması Gerektiğini Tavsiye Etmektedir!

Melatonin, hücrelerin onarımından ve yenilenmesinden sorumlu olan bir hormondur. Bu hormon karanlık ortamlarda, ortalama 23:00 – 05:00 saatleri arasında salgılanır. Az uyuyan kişilerde ise yetersiz salgılandığı için yorgunluğa sebep oluyor. Yani yorgunluğun ve halsizliğin nedenleri arasında yer alan bir başka etken ise az uyunmasıdır. Çünkü melatonin hormonunun düzenli ve yeterli salgılanabilmesi için her gün düzenli olarak 6 – 8 saat uyumak gereklidir. Ayrıca hafta sonları geç saatlerde yatıp, ertesi gün geç saatlerde uyanmak uyku düzenini ve vücut ritmini bozar, bu yüzden hafta sonu da düzeni bozmamak gerekir.

5- Geç Saatlerde Kahve ve Çay Tüketmek!

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir5-Resim

Yorgunluk Halini Önlemek İçin Gecenin Geç Saatlerinde Kahve ya da Çay Tüketimi Yapılmamalıdır!



Toplum olarak güne çay ve kahve ile başlamak en belirgin alışkanlıklarımızdan biridir. Ancak bu içecekler enerjik olmamıza sebep olsa da içerdiği kafein vücudumuzda negatif enerji yaratarak ilerleyen saatlerde huzursuzluğa ve yorgunluğa sebep olur. Ayrıca gece geç saatlerde uykudan önce içilmesi de uyku kalitenizi bozar. Kafeinli içecekleri uykudan 6 saat önce tüketmeyi bırakmanız, kaliteli bir uyku çekmenizi sağlar.

6- Günlük Yeterli Su Tüketmemek!

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir6-Resim

Vücudun Gün İçerisinde İhtiyaç Duyduğu Miktarda Su Tüketimi Yapılmaması Yorgunluk Hissi Verir!

Vücudumuzdaki su oranının yüzde ikisini kaybettiğimizde yüzde yirmi oranında enerjimiz azalır. Yapılan araştırmalara göre vücuttaki sıvı kaybı kan hacminin azalmasına sebep oluyor. Kan hacmi yoğunlaşınca doku ve kaslara yeterli miktarda oksijen ve besin ulaşamıyor, vücut halsiz kalıyor. Günde mutlaka iki litre su içmeyi ihmal etmemek gereklidir.

7- Abartılan Teknoloji Kullanımı!

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir7-Resim

Teknoloji ile Gereğinden Fazla İç İçe Olmak Yorgun ve Halsiz Bir Ruh Hali Getirir!

Günümüzde hayatımızın her alanına giren bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi teknolojik cihazların yaydığı ışınlar, melatonin hormonunu olumsuz etkiliyor. Bu tür cihazların gece kullanılması kalitesiz uykuya sebep olur. Teknolojik cihazların uykudan en az iki saat önce bırakılması gereklidir.

8- Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenmek!

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir8-Resim

Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenmekte Yorgunluğu Tetikleyen Etkenler Arasındadır!

Karbonhidrat ağırlıklı gıdaların glikozdur ve aşırı glikoz içeren besinlerin alınması fazla insülin salınımına yol açar, günün ilerleyen saatlerinde kan şekeri düşüklüğü yaşanıyor. Kan şekeri düştüğünde ise sinirlilik, uyku hali ve yorgunluk meydana geliyor. Karbonhidrat ağırlıklı gıdaların yerine dengeli ve sağlıklı beslenmeli, kuru meyve ve taze meyveler daha çok tercih edilmelidir.

9- Kendinize Zaman Ayırmamak!

Yorgunlugun-ve-Halsizligin-Nedenleri-Nelerdir9-Resim

Sık Sık Yorgunluk ve Halsizlik Hissetmemek İçin Kendinize Zaman Ayırmayı Unutmayın!

Sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirmek için günlük yaşantımız koşturmakla geçiyor. Alelacele yapılan kahvaltının ardından işe yetişmek, evin düzenini sağlamak, alışveriş yapmak, arkadaşlara ve aileye zaman ayırmaya çalışmak gibi koşturmalarımız yüzünden kendimize zaman ayıramıyoruz. Bu da bize yorgunluk olarak geri dönüyor.

Bu yazı 369 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun