Yumurtlama Dönemi Hesaplama
Tekrar Hesaplamak İçin Tıklayın
Yumurtlama Dönemi (Ovulasyon) Nedir?
Yumurtlama olayı yumurtada bulunan kesenin çatlayarak içinden yumurta çıkmasıdır. Bu yumurta çoğunlukla on iki ve yirmi dört saat arası canlı kalır. Eğer döllenme oluşmaz ise orada bulunan yumurtalıklar kan olarak dışarı çıkar bu zamana da regl (adet) zamanı denmektedir. Genel olarak şöyle de söyleyebiliriz yumurtlama dönemlerinde bir kadının vücudu döllenme için kendini hazırlar. Döllenme gerçekleşmediği zaman kanama olarak yumurta dışarı atılır. Bu yüzden hamile olan bir bayan adet kanaması görmez. Yumurtlama dönemi birçok hanımın hamile kalabilmek için hesapladığı bir dönemdir. Yumurtlama dönemi her kadının belli bir yaştan sonra gördüğü bir durumdur. Herkesin bildiği üzere yumurtlama zamanı bir bayanın hamile kalabilmesi için en önemli dönemlerden biridir. Kadınlarda yumurtlama dönemleri genelde on birinci ve yirmi birinci günler arasında olmaktadır. Bir bayanın adet döngü zamanı ortalama yirmi sekiz gündür.
Fakat bayanların bir bölümü yirmi bir günden daha az bir kısmı ise otuz beş günden daha fazla sürmektedir. Bu kişinin bünyesine göre değişmektedir. Durum böyle olunca bayanlarda yumurtlama dönemleri de farklılık göstermektedir. Yumurtlama günleri nadirde olsa adet günleri sırasında da görülebilmektedir ama bunun dışında dönem zamanları farklılık göstermektedir. Çoğu bayanın yumurtlama dönemi adet kanaması başlamadan on dört gün önce olmaktadır. Her adet zamanında birden fazla yumurtlama görülmez. Yumurtlamanın bir ayda iki kez olması imkansızdır. Eğer ki yumurtlama döneminde birden fazla yumurta oluşumu olursa yumurtaların hepsi aynı anda bırakılır. Böylece bu dönemler de birden fazla yumurtlama görülmez.
Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?
Yumurtlama dönemini doğru bir şekilde hesaplaya bilmek için, adet dönemlerinizin arasında kaç gün olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu hesaplama adet düzensizliği yaşayan bayanlarda hesaplanması çok zordur. Fakat bütün kadınlarda genel olarak adet kanamasından on dört gün önce yumurtlama dönemi görülmektedir. Bu yol yumurtlama dönemini hesaplamanın en kolay yöntemidir. Bu hesaplamada adet döngüsü yirmi sekiz gün süren bir bayanın tam on dördüncü günün yumurtlama süreci başlar. Hesaplamayı yaparken adetinizin bitiminden sonraki ilk günden alarak on dördüncü gününe kadar hesaplamalısınız. Bu hesaplamayı doğru yapabilmek için ise adet gününüzün bitimi not ederek on dördüncü güne kadar hesaplayabilirsiniz. Böylece aklınızda karışmamış olacaktır. On dördüncü günden birkaç gün önceden başlayarak bir hafta boyunca eşinizle cinsel ilişki yaşamanız hamile kalma şansınızı arttıracaktır.
Bunun yanı sıra yumurta ölçümü yaptırabilirsiniz. Yumurta ölçümü yaptırmak için uzman doktorunuza danışarak gerekli uygulamaları yapabilirsiniz. Yumurta ölçümünü siz kendiniz yapamazsınız. Bu ölçüm hijyenik bir ortamda ve ultrason ile yapılmaktadır. Yumurta ölçümünde yumurtalıkta büyüyen folikülünün boyutlarının ölçümü yapılır. Bu ölçümdeki amaç ise yumurtalığın çatlama zamanını belirleyerek cinsel ilişkiyi programlamaktır. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler bu yüzden doktora giderek belirlenen belli günler dahilinde cinsel ilişki yaşarlar. Vajinal ultrason yardımı ile de folikül büyüklüğü hesaplanır. Karından yapılan ultrasonla vajinal bölgeden yapılan ultrason kadar net bir bilgi edinilmez. Bundan dolayı vajinal bölgeden yapılan ultrason daha güvenlidir. Adet düzensizliği yaşayan bayanlar için yumurta ölçümü daha güvenli bir yöntemdir. Çünkü adetlerinde düzensizlik yaşadıklarından dolayı gün hesaplaması yaparken şaşırabilirler ve bekledikleri sonuca varamayabilirler. Bu işlem sırasında hiçbir ağrı ya da sızı hissetmezsiniz. Oldukça sağlıklı bir uygulamadır. Ayriyeten bir kadının yumurtlama yapıp yapmadığı kan testi ile de belirlenmektedir. Bunlarla beraber yumurtlama dönemlerini hesaplamak için belli programlar mevcuttur fakat bunlar daha önce söylediğimiz yöntemler kadar net bir sonuç vermemektedir.
Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Yumurtlama dönemi zamanı geldiği zaman bayanların vücudun da baz belirtiler görülmektedir. Görülen belirtiler ise şöyledir;
Vajinal Bölgede Akıntı
Vajinal bölgede akıntı durumu fazlalaşmaya başlar. Bayanlar bu olaya genellikle ‘ıslaklığım arttı’ diyerek belirtmektedir. Buna önlem olarak ise günlük pet kullanırlar. Bu şeffaf akıntı artması yumurtlama dönemi başlamadan iki üç gün önce görülmeye başlar.
Vücut Isısında Artış
Yumurtla döneminin gelmesi ile bayanların vücut ısıların da bir artış olur. Fakat bu artış el ile hissedilmez ancak derece ile ölçümde fark edilebilir. Bu ısı artışı ortalama yarım derece civarında olmaktadır.
Kasık Ağrısı
Yumurtlama dönemi öncesinde veya sonrasında bayanların kasık bölümlerinde ağrılar görülmektedir. Kasık bölgesinin bir kısmının ağrıması yani sol yada sağ tarafta ağrının olması yumurtlamanın olduğu esnada genel olarak görülmektedir. Fakat ağrı her iki tarafta aynı anda da olabilir.
Göğüslerin Acıması
Bayanların göğüslerinde hafif bir acı, hassasiyet, şişme ve gerginlik görülmektedir.
Karın Bölgesinde Şişlik
Bayanların karın bölgelerin de hafif bir şişlik oluşmaktadır.
Eğer bu belirtiler sıklaşmış ise yumurtlama dönemiz gelmiştir. Bu dönem daha önce de dediğimiz gibi hamile kalmak isteyen bayanlar için oldukça önemlidir. Hamile kalan bir bayan bu belirtileri görmez. Çünkü yumurtalık döllenmiştir. Bir bayan adet zamanın geçtiğinde hamile olduğunu düşünmesi bu yüzdendir.